9 συμβουλές για την ανάλυση της ποίησης

4
9 συμβουλές για την ανάλυση της ποίησης

Από την Katie Azevedo, M.Ed.

Έχετε διαβάσει ποτέ ένα ποίημα, φτάνοντας μέχρι την τελευταία γραμμή, για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε απολύτως ιδέα περί τίνος πρόκειται; Δροσερός. Συνέχισε να διαβάζεις.

Οι μαθητές αρχίζουν να αναλύουν την ποίηση στο δημοτικό σχολείο και συχνά πρέπει να το κάνουν μέχρι το κολέγιο. Ανεξάρτητα από το σε ποιο βαθμό είστε, οι ακόλουθες 9 συμβουλές για την ανάλυση της ποίησης θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα περισσότερα ποιήματα με επαρκή κατανόηση.

Συμβουλές για την ανάλυση της ποίησης

Οι ακόλουθες 9 συμβουλές για την ανάλυση της ποίησης πρέπει να ακολουθούνται με χρονολογική σειρά.

1. Διαβάστε το ποίημα μία φορά χωρίς να σταματήσετε.

Υποθέτοντας ότι δεν πρόκειται να κατανοήσετε πλήρως το ποίημα (και είστε εντάξει με αυτό), διαβάστε το μια φορά κατευθείαν πριν αρχίσετε να το αναλύετε. Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής ανάγνωσης, στόχος σας είναι απλώς να «αποκτήσετε μια αίσθηση» του τι είναι το ποίημα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον τόνο. (Βλ. συμβουλή 2) Μην ανησυχείτε για άγνωστες λέξεις ή αναφορές σε αυτό το σημείο. είναι εντάξει αν δεν τα καταλαβαίνεις όλα.

2. Προσδιορίστε τον γενικό τόνο του ποιήματος.

Κατά την πρώτη ανάγνωση του ποιήματος (βήμα 1), προσπαθήστε να προσδιορίσετε τον τόνο. Τόνος αναφέρεται στο συναίσθημα ή τη διάθεση του ποιήματος και είναι συχνά κάποια εκδοχή θετικού, αρνητικού ή ουδέτερου. Δείτε αν μπορείτε τουλάχιστον να προσδιορίσετε αν το συναίσθημα πίσω από το ποίημα είναι θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο. Υπόδειξη: συνήθως ένα ποίημα είναι θετικό ή αρνητικό, όχι τόσο ουδέτερο.

3. Διαβάστε ξανά το ποίημα, αργά, μια στροφή τη φορά.

Αφού αποκτήσετε μια γενική αίσθηση του τι είναι το ποίημα (κάτι γενικό όπως ΑΓΑΠΩ τον ΘΑΝΑΤΟ ή Ελπίζω, για παράδειγμα), ήρθε η ώρα να αναλύσουμε το ποίημα ως προς το νόημα. Διαβάστε το ποίημα μία στροφή τη φορά (μια στροφή είναι μια ομάδα γραμμών, όπως μια παράγραφος – δείτε την παρακάτω εικόνα), παραφράζοντας κάθε στροφή όσο καλύτερα μπορείτε.

Αναλύοντας την ποίηση: στροφές και γραμμές

Εάν το ποίημα δεν είναι οργανωμένο σε στροφές, τότε διαβάστε και παραφράστε 1-2 προτάσεις κάθε φορά. Πρέπει να γράψετε αυτές τις πληροφορίες. Δίπλα σε κάθε στροφή που διαβάζετε, σημειώστε τις μεταφράσεις σας στο περιθώριο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για σχολιασμό κειμένου.

4. Διαβάστε το ποίημα με προτάσεις, όχι με γραμμές.

Αυτή είναι μια πραγματικά χρήσιμη συμβουλή για την ανάλυση της ποίησης. Αντί να κάνετε παύση μετά από κάθε γραμμή, διαβάστε το ποίημα σαν προτάσεις ακολουθώντας τα σημεία στίξης του ποιήματος. Με άλλα λόγια, παύση στα κόμματα και τέλος σε τελείες. μην κάνετε παύση στο τέλος μιας γραμμής εκτός αν υπάρχει σημείο στίξης εκεί. Δείτε την παρακάτω εικόνα. Είναι αλήθεια ότι η ανάγνωση ενός ποιήματος όπως αυτό αφαιρεί λίγη από την κομψότητα στο πώς ακούγεται, αλλά θα μπορέσετε να το καταλάβετε καλύτερα – αυτό είναι το όλο θέμα.

Διαβάστε το ποίημα σε προτάσεις, όχι με σπασίματα.

5. Αναζητήστε άγνωστες λέξεις.

Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψετε αυτό: αν υπάρχει μια λέξη που δεν γνωρίζετε, ψάξτε την. Εάν μια λέξη έχει πολλές σημασίες, γράψτε τις όλες και, στη συνέχεια, όταν μπορείτε, καθορίστε ποιος ορισμός ταιριάζει καλύτερα στο ποίημα.

6. Δώστε προσοχή σε σύμβολα, υποδηλώσεις και υπαινιγμούς.

Οι ποιητές αγαπούν τα σύμβολα, επομένως αναζητήστε κοινά σύμβολα καθώς διαβάζετε κάθε στροφή. Τα κοινά σύμβολα μπορεί να είναι ένας σταυρός (συμβολίζει την πίστη και τον Θεό), το νερό (κάθαρση και νέα ξεκινήματα), τα φυτά (μητέρα φύση), το σκοτάδι (βαριά συναισθήματα), το φως (χαρούμενα συναισθήματα) κ.λπ.

Επίσης, προσέξτε τη χροιά των λέξεων. Εννοια αναφέρεται στον συσχετισμό μιας λέξης, όχι στον πραγματικό ορισμό του λεξικού. Για παράδειγμα, ενώ ο ορισμός του λεξικού του τριαντάφυλλο είναι «ένας φραγκόσυκος θάμνος ή θάμνος που συνήθως φέρει κόκκινα, ροζ, κίτρινα ή λευκά αρωματικά άνθη, εγγενή στις βόρειες εύκρατες περιοχές», η έννοια του τριαντάφυλλο είναι η αγάπη και ο ρομαντισμός.

Τέλος, προσέξτε τους υπαινιγμούς. Νύξεις είναι αναφορές σε άλλα κείμενα, μύθους ή έργα τέχνης. Για παράδειγμα, ένας ποιητής μπορεί να γράψει ένα ποίημα αγάπης και να χρησιμοποιήσει τη λέξη Romeo, η οποία είναι μια αναφορά στο έργο του Σαίξπηρ ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ. Ή ένας ποιητής μπορεί να αναφέρεται στο ότι «χτυπιέται με Έρως’s τόξο», που είναι μια νύξη στο παιδί της Αφροδίτης στην ελληνική μυθολογία.

7. Προσοχή στα κεφαλαία γράμματα.

Οι ποιητές μερικές φορές γράφουν κεφαλαία το πρώτο γράμμα των λέξεων που κανονικά δεν θα ήταν κεφαλαίο. Σε μια γραμμή από το ποίημα της Aphra Behn Χωρίς τίτλο (βλ. εικόνες αβέβαιη), γράφει «Η Ζωή του Unconcern do’s καταστρέφει, / Που, χωρίς Αγάπη, δεν μπορεί να γνωρίσει Χαρά». Σε αυτή τη γραμμή, το Ζωή, Αγάπη και Χαρά γράφονται με κεφαλαία για να δηλώνουν σημασία. Επίσης, το w στο Who γράφεται με κεφαλαία, το οποίο θα πρέπει να αγνοήσετε. γράφεται μόνο για να υποδηλώσει την έναρξη μιας νέας γραμμής.

8. Διαβάστε τις παραφράσεις σας και βάλτε τις μαζί.

Όταν τελειώσετε με την ανάλυση του ποιήματος, μια στροφή τη φορά, διαβάστε τις παραφράσεις σας που γράψατε στο περιθώριο. (Εσείς προφανώς γράψατε τις μεταφράσεις σας, σωστά;) Δείτε αν μπορείτε να συνδυάσετε τις παραφράσεις σας για να βρείτε το νόημα του ποιήματος.

9. Εξετάστε τη χρήση ρίμων και επανάληψης.

Αφού παραφράσετε το ποίημα και κατανοήσετε το μεγαλύτερο μέρος του νοήματός του, ξαναδιαβάστε το αρχικό ποίημα και σκεφτείτε το σχήμα ομοιοκαταληξίας, αν υπάρχει. Σκεφτείτε πώς η χρήση (ή η απουσία) της ομοιοκαταληξίας επηρεάζει το νόημα του ποιήματος. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για διάφορα σχήματα ομοιοκαταληξίας.

Επίσης, ψάξτε για επανάληψη. Σκεφτείτε γιατί ο συγγραφέας μπορεί να έχει επαναλάβει ορισμένες λέξεις ή εικόνες. Η επανάληψη σημαίνει ότι κάτι είναι σημαντικό, επομένως δώστε προσοχή σε οτιδήποτε χρησιμοποιεί ο συγγραφέας περισσότερες από μία φορές.

Τελικές συμβουλές για την ανάλυση της ποίησης

  • Είναι εντάξει αν δεν καταλαβαίνετε κάθε μέρος του ποιήματος
  • Μην φοβάστε να αναζητήσετε ορισμούς και αναφορές
  • Γνωρίζοντας κάτι για τον ποιητή και το πλαίσιο του ποιήματος μπορεί να σας βοηθήσει να το κατανοήσετε (Google it!)
  • Η ανάλυση της ποίησης για νόημα είναι μια διαφορετική διαδικασία από την απαγγελία ποίησης για ακουστική εκτίμηση
Schreibe einen Kommentar