Χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και ινδιάνικες διατροφικές συνήθειες | Ιστολόγιο

6
Χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και ινδιάνικες διατροφικές συνήθειες |  Ιστολόγιο

Το μαγείρεμα και το λάδι θεωρούνται ένα παραδεισένιο ταίρι σε πολλές κουζίνες, καθώς το μαγειρικό λάδι είναι ένα ζωτικό μέρος της καθημερινής μας μαγειρικής. Σε όλο τον κόσμο, το μαγειρικό λάδι είναι απαραίτητο από το σοτάρισμα λαχανικών, το ρηχό τηγάνισμα και το τηγάνισμα λιχουδιών μέχρι ακόμη και την προσθήκη του ως αλείμμα πάνω από rotis και parathas. Οι μέρες, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειές μας περιστρέφονται γύρω από τη μεγάλη κατανάλωση μαγειρικού λαδιού.

Και στην Ινδία, πολλά νοικοκυριά το κάνουν ένα βήμα μπροστά με μια κοινή πρακτική να «αποθηκεύουν» το μαγειρικό λάδι που περίσσεψε από παλαιότερα για να επαναχρησιμοποιηθεί για αργότερα να προσθέσουν tadka σε ντάλ και κάρυ. Σε ορισμένα σπίτια, το λάδι αποθηκεύεται και επαναχρησιμοποιείται πολλές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα… το οποίο μπορεί ακόμη και να παραταθεί κατά εβδομάδες και μήνες. Τέτοιες κοινές πρακτικές αναθέρμανσης μαγειρικού λαδιού στα σπίτια αλλάζουν τη χημική ένωση του λαδιού και τελικά ανοίγουν πόρτες σε επιβλαβείς ασθένειες για την υγεία.

Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό δεν περιορίζεται μόνο στα νοικοκυριά, αλλά επεκτείνεται και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στην άκρη του δρόμου. Εύκολα μπορεί κανείς να δει πάγκους φαστ φουντ να μαγειρεύουν και να τηγανίζουν συνεχώς φαγητό σε σκούρο και θολό λάδι που αναδύει μια μπαγιάτικη δυσωδία. Αυτό το μαγειρικό λάδι έχει γίνει ταγγισμένο και επίσης τοξικό με την πάροδο του χρόνου. Καθώς το λάδι αναθέρμανσης απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες και η κατανάλωση φαγητού που μαγειρεύεται με τέτοια ουσία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πελατών μακροπρόθεσμα.

Μελέτες έχουν συνδέσει την επαναχρησιμοποίηση και το ξαναζέσταμα του μαγειρικού λαδιού με την αύξηση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο σώμα, που τελικά μπλοκάρει τις αρτηρίες. Ενώ ορισμένοι άλλοι κίνδυνοι για την υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο, διαβήτη, οξύτητα, ακόμη και καρδιακές παθήσεις.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και Προτύπων της Ινδίας (FSSAI) κατευθυντήριες γραμμές ας πούμε ακόμη ότι η επαναθέρμανση του λαδιού πρέπει να αποφεύγεται και σε περίπτωση που πρέπει να επαναχρησιμοποιήσετε το μαγειρικό λάδι, επιτρέπεται το πολύ δύο φορές για να αποφευχθεί ο σχηματισμός trans-λιπαρά. Ενώ γιατροί, ειδικοί στον τομέα της υγείας, ακόμη και επιστήμονες έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τις καταστροφικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης τέτοιου λαδιού, αλλά το μοτίβο δεν έχει ακόμη σπάσει. Πού έγκειται το θέμα; Η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού οδηγεί σε αλόγιστη αποθήκευση και κατανάλωση χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού. Κυβερνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες όπως η RUCO που τονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ταγγικού λαδιού, τη ρύθμιση της ασφαλούς κατανάλωσης λαδιού, την ασφαλή αποθήκευση του υπολειπόμενου λαδιού και τη διείσδυση σε απομακρυσμένες περιοχές του έθνους με εκστρατείες ευαισθητοποίησης μπορούν και θα είναι τα σωστά βήματα για την αύξηση ευαισθητοποίηση και δράση.

Για περισσότερες πληροφορίες συνομιλήστε μαζί μας 917304745554

Schreibe einen Kommentar