Υγιεινή διατροφή – Τι ρόλο παίζει το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι; | Ιστολόγιο

4
Υγιεινή διατροφή – Τι ρόλο παίζει το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι;  |  Ιστολόγιο

Οι Ινδοί υπερηφανεύονται που δεν σπαταλούν τίποτα, ειδικά φαγητό. Όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο, καθώς η ανθρώπινη φυλή προχωρά, η τεχνολογία μαγειρικής γίνεται καλύτερα κατανοητή, ακόμη και αλλάζει σημαντικά. Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες επιπλοκές, ειδικά που σχετίζονται με την υγεία. Για παράδειγμα, ας δούμε το επαναχρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.

Παραδοσιακά στα νοικοκυριά μας, καθώς και σε μεγάλες εμπορικές κουζίνες, χρησιμοποιούμε επανειλημμένα βρώσιμο λάδι για τηγάνισμα. Αν και μπορεί να φαίνεται εμπορικά βιώσιμο, λάβετε υπόψη το γεγονός ότι δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

  1. Η επαναλαμβανόμενη θέρμανση των βρώσιμων ελαίων οδηγεί στο σχηματισμό τοξικών ενώσεων που τα αφήνουν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Για μεγαλύτερη διάρκεια κατανάλωσης τέτοιου λαδιού, η ηπατική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί. Η συσσώρευση λίπους και το οξειδωτικό στρες, στο ήπαρ, μπορεί να αναγκάσουν τη δομή και τη λειτουργία του να αχρηστευθούν.
  2. Η υπερβολική αναθέρμανση του λαδιού μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις τοξικές του επιπτώσεις και, ενώ είναι αβέβαιες, οι μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη κατανάλωση τέτοιου λαδιού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες μορφές καρκίνου.
  3. Ομοίως, η επανθέρμανση του λαδιού μαγειρέματος πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει ελεύθερες ρίζες, καθώς και να αυξήσει τα trans-λιπαρά στο λάδι. Αυξάνει αυτό που ονομάζουμε TPC ή Ολική πολική ένωση. Ενώ υπάρχουν κυβερνητικοί κανονισμοί που περιορίζουν αυτό το ποσοστό σε όχι περισσότερο από 25%. Ωστόσο, αυτή είναι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής που οι άνθρωποι μόνοι μπορούν να φέρουν στη ζωή τους τελικά.

Τότε, ποια είναι η διέξοδος;

  1. Δεν πρέπει να καταναλώνει κανείς τηγανητά φαγητά στην άκρη του δρόμου, καθώς επαναθερμαίνει το ίδιο λάδι για να διατηρήσει το χαμηλό κόστος του προϊόντος. Υπάρχουν πάντα πιο υγιεινές επιλογές. Όπως λένε ορισμένοι ειδικοί, εάν πιστεύετε ότι η υγιεινή διατροφή είναι δαπανηρή, δοκιμάστε θεραπείες αργότερα!
  2. Δεύτερον, εφόσον το λάδι χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και θερμαίνεται για λιγότερο από 10 λεπτά (συνήθως όπως χρησιμοποιούμε το λάδι στο σπίτι), είναι καλό να χρησιμοποιείτε αυτό το λάδι για τηγάνισμα ή σοτάρισμα και να θεωρείται ασφαλές. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν λάδι για εμπορική μαγειρική ή μαγειρική μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις κυβερνητικές και επιστημονικές οδηγίες.
  3. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το λάδι δεν πρέπει να θερμαίνεται στο σημείο καπνού ή πάνω από αυτό για να αποφευχθεί η παραγωγή υψηλού ποσοστού TPC.

Η απόρριψη και η επαναχρησιμοποίηση του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ένας από τους λόγους για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το λάδι είναι για να αποτρέψετε τη σπατάλη. Ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος συλλογής, αποθήκευσης και πώλησης αυτού του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού για την παραγωγή βιοντίζελ. Αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές προϊόντων διατροφής, εστιατόρια κ.λπ. να διασφαλίζουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν υγιεινό λάδι για μαγείρεμα. Δεύτερον, είναι ότι μπορούν να το απορρίψουν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Εάν είστε επιχείρηση που θέλει να απορρίψει και να επαναχρησιμοποιήσει χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, ενημερώστε μας στο +91- 73047 45554 ή γράψτε μας στο [email protected] και οι ειδικοί μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας.

Schreibe einen Kommentar