Τεχνικές μελέτης: Πώς να χρησιμοποιήσετε τη διαπλεκόμενη πρακτική για τη μελέτη

2
Τεχνικές μελέτης: Πώς να χρησιμοποιήσετε τη διαπλεκόμενη πρακτική για τη μελέτη
Πώς να χρησιμοποιήσετε τη διαπλεκόμενη πρακτική για τη μελέτη

Από την Katie Azevedo, M.Ed.

Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να διδάξει πώς να το χρησιμοποιείτε διαπλεκόμενη πρακτική να διαβάσω.

Αν και μπορεί να μην το γνωρίζουν, οι περισσότεροι μαθητές μελετούν με μια λιγότερο αποτελεσματική τεχνική που ονομάζεται μπλοκαρισμένη πρακτική. Η μπλοκαρισμένη πρακτική είναι όταν ένας μαθητής μελετά μια συγκεκριμένη δεξιότητα, χρησιμοποιώντας τη δεξιότητα αυτή μεμονωμένα σε μια σειρά παρόμοιων προβλημάτων ή ερωτήσεων – τα οποία απαιτούν τη συγκεκριμένη δεξιότητα για επίλυση.

Στα μαθηματικά, η μπλοκαρισμένη πρακτική μπορεί να μοιάζει με το εξής:

Ένας μαθητής μελετά το Πυθαγόρειο θεώρημα χρησιμοποιώντας το Πυθαγόρειο θεώρημα για να λύσει 10 ερωτήσεις πρακτικής, όλα αυτά μπορώ να λυθεί χρησιμοποιώντας το Πυθαγόρειο θεώρημα.

Στα Αγγλικά, η αποκλεισμένη πρακτική μπορεί να έχει την εξής μορφή:

Ένας μαθητής μελετά τη συμφωνία θέματος-ρήματος βρίσκοντας λάθη συμφωνίας θέματος σε 10 ερωτήσεις πρακτικής, όλα τα οποία περιέχουν σφάλματα θέματος-συμφωνίας.

Αποκλεισμένη εξάσκηση έναντι παρεμβολής

Η αποκλεισμένη πρακτική είναι χρήσιμη και αποτελεσματική για τη μάθηση πως να χρησιμοποιεί μια ικανότητα ή στρατηγική, ιδιαίτερα για αθλητική προπόνηση· Ωστόσο, είναι μια τρομερή τεχνική μελέτης για μάθηση πότε να χρησιμοποιήσει μια δεξιότητα ή μια στρατηγική, επειδή ο μαθητής γνωρίζει ήδη ποια στρατηγική να χρησιμοποιήσει πριν καν διαβάσει το πρόβλημα. Το ζήτημα έγκειται στο γεγονός ότι σχεδόν όλα τα τεστ και οι τελικές εξετάσεις (συμπεριλαμβανομένων των τυποποιημένων τεστ όπως το SAT, το ACT, το GRE, το LSAT κ.λπ.) απαιτούν από τους μαθητές όχι μόνο να γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσει μια στρατηγική, αλλά να καθορίσει οι οποίες στρατηγική για χρήση.

Αυτή η προηγούμενη παράγραφος είναι πολύ, πολύ σημαντική. Εάν δεν το καταλάβατε καλά, επιστρέψτε και διαβάστε ξανά αυτήν την παράγραφο.

Αντί να χρησιμοποιούν αποκλεισμένη πρακτική για τη μελέτη, οι μαθητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαπλεκόμενη πρακτική. Διαπλεκόμενη πρακτική είναι όταν ένας μαθητής μελετά εσκεμμένα προσπαθώντας να απαντήσει σε διάφορους τύπους ερωτήσεων, με τυχαία ή ανακατεμένη σειρά, που απαιτούν διάφορες στρατηγικές για να λυθούν. Το κρίσιμο σημείο εδώ είναι ότι ο μαθητής μαθαίνει πότε να χρησιμοποιήσετε μια συγκεκριμένη στρατηγική για να λύσετε ένα πρόβλημα, όχι μόνο πώς να το κάνετε.

Σε ένα Μελέτη 2014 δημοσιεύθηκε στο Journal of Educational Psychologyοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «εκτός από την υπεροχή της σε σχέση με την αποκλεισμένη πρακτική, η παρεμβαλλόμενη πρακτική παρείχε σχεδόν ασυλία έναντι της λήθης».

Ω Θεέ μου. Ανοσία κατά της λήθης!; Τι?! Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη διαπλεκόμενη πρακτική για τη μελέτη της τεχνικής
Στην παραπάνω εικόνα, τα Α, Β και Γ αντιπροσωπεύουν 3 τύπους ερωτήσεων πρακτικής που το καθένα απαιτεί διαφορετική στρατηγική για να λυθούν.

Στα μαθηματικά, η διαπλεκόμενη πρακτική θα μπορούσε να μοιάζει με το εξής:

  1. Κατάσταση: Ένας μαθητής πρέπει να μάθει το Πυθαγόρειο θεώρημα, τον τύπο της απόστασης και το Θεώρημα Τετραγωνικής Αμοιβαιότητας.
  2. Πρώτον, ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει καθέναν από αυτούς τους τύπους, ίσως χρησιμοποιώντας αποκλεισμένη πρακτική.
  3. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα πρέπει να ανακατέψει τους τρεις διαφορετικούς τύπους συνόλων προβλημάτων και να εξασκηθεί στον καθορισμό του ποια από τις τρεις στρατηγικές απαιτείται για την επίλυση κάθε ερώτησης.

Στα Αγγλικά, η παρεμβαλλόμενη πρακτική θα μπορούσε να μοιάζει με το εξής:

  1. Κατάσταση: Ένας μαθητής πρέπει να μάθει για τη συμφωνία υποκειμένου-ρήματος, τη συμφωνία μη αντωνυμίας και τους τροποποιητές που κρέμονται. (Ακούγεται ότι αυτός ο μαθητής παίρνει το SAT!)
  2. Πρώτον, ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει πώς να αναγνωρίζει κάθε τύπο γραμματικού λάθους μεμονωμένα.
  3. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα πρέπει να ανακατέψει μια ποικιλία προτάσεων, καθεμία με ένα από τα τρία γραμματικά λάθη (ή καθόλου λάθος) και να εξασκηθεί στον προσδιορισμό ποιες προτάσεις περιέχουν ποιο είδος σφαλμάτων.

Το να γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς τη διαπλεκόμενη εξάσκηση για τη μελέτη είναι κάτι σαν υπερδύναμη. Αυτή η τεχνική μελέτης λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για τεστ ενοτήτων, τελικές εξετάσεις και τυποποιημένα τεστ – όλα αυτά απαιτούν από τους μαθητές να κοιτάξουν μια ερώτηση, να καταλάβουν τι ζητά, να καθορίσουν τη σωστή στρατηγική που θα χρησιμοποιήσουν – και μόνο τότε, να την λύσουν.

Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε παρεμβαλλόμενη πρακτική με αυτές τις άλλες συμβουλές μελέτης για καλύτερα αποτελέσματα.

The post Τεχνικές μελέτης: Πώς να χρησιμοποιήσετε τη διαπλεκόμενη πρακτική για τη μελέτη εμφανίστηκε πρώτα στο SchoolHabits.

Schreibe einen Kommentar