Πώς να σχολιάσετε κείμενο χρησιμοποιώντας τη στρατηγική Επισήμανση και Επανεγγραφή

2
Πώς να σχολιάσετε κείμενο χρησιμοποιώντας τη στρατηγική Επισήμανση και Επανεγγραφή

Από την Katie Azevedo, M.Ed.

Το να ξέρεις πώς να σχολιάζεις κείμενο είναι βασικά μια εξαιρετική δύναμη. Είναι μια δεξιότητα που θα χρειαστείτε για ολόκληρη την ακαδημαϊκή σας εμπειρία, ανεξάρτητα από την τάξη στην οποία είστε ή ποια είναι η ειδικότητά σας. Για αυτήν τη στρατηγική σχολιασμού, θα χρειαστείτε μόνο τα βασικά: ένα highlighter και ένα εργαλείο γραφής.

Εάν είστε εντελώς νέοι στον σχολιασμό κειμένου, τότε θέλετε να ξεκινήσετε με αυτές τις 11 στρατηγικές σχολιασμού.

Εάν έχετε εμπειρία στον σχολιασμό κειμένου και θέλετε απλώς να γίνετε καλύτεροι ή πιο γρήγοροι, είστε στο σωστό σημείο.

Σε αυτό το σεμινάριο, μοιράζομαι μια απλή στρατηγική σχολιασμού, χρησιμοποιώντας μόνο ένα highlighter και ένα στυλό, που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα και να θυμάστε δύσκολο υλικό. Επειδή όπως γνωρίζετε, το ολόκληρος ο σκοπός του σχολιασμού εξαρχής είναι να κατανοήσουμε καλύτερα το κείμενο.

Αυτή η στρατηγική σχολιασμού προορίζεται για περίπλοκα κείμενα, όχι για ελαφριές αναγνώσεις. Δεν χρειάζεται να σχολιάσετε τα εύκολα πράγματα. Μιλάμε λοιπόν για σχολικά βιβλία, λογοτεχνία, ακαδημαϊκά άρθρα, πλούσια διηγήματα και τέτοια.

Μερικά βασικά σχολιασμούς πριν ξεκινήσουμε:

 1. Το να σχολιάζεις σημαίνει να κρατάς σημειώσεις. Ας ελπίσουμε ότι το γνωρίζετε.
 2. Μπορείτε να σχολιάσετε χρησιμοποιώντας τεχνολογία ή χαρτί. Μια μέθοδος μπορεί να είναι καλύτερη για ορισμένα άτομα, επομένως θα πρέπει να δείτε τι λειτουργεί για εσάς. Στο βίντεο που συνοδεύει αυτήν την ανάρτηση, περιγράφω μια λεπτομερή επίδειξη και των δύο στρατηγικών.
 3. Ο σχολιασμός λειτουργεί επειδή όταν γράφουμε πράγματα, εμπλέκουμε περισσότερα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλό μας που μας βοηθούν να επεξεργαστούμε αυτό που διαβάζουμε. Είναι απλή γνωστική επιστήμη.
 4. Οι σχολιασμοί φαίνονται διαφορετικοί με βάση τον σκοπό της ανάγνωσης και το τι θέλετε να αποκομίσετε από αυτήν. Εάν κάνετε σχολιασμούς μόνο για σύμβολα ή θέματα, οι σημειώσεις σας θα φαίνονται διαφορετικές από ό,τι αν κάποιος σχολίαζε απλώς για καλύτερη κατανόηση.

Εντάξει: η στρατηγική…

Πώς να σχολιάσετε κείμενο: Η στρατηγική επισήμανσης και επανεγγραφής

Ονομάζω αυτή τη στρατηγική ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ και ΞΑΝΑΓΡΑΨΗ. Ναι, το έκανα ομοιοκαταληξία, γιατί έλα. Έτσι, όπως υποδηλώνει το όνομα, υπάρχουν δύο βήματα σε αυτή τη στρατηγική:

 1. Αποκορύφωμα
 2. Ξαναγράφω

1. Επισημάνετε

Για τα περισσότερα πυκνά κείμενα, θα πρέπει να διαβάζετε μόνο μία ή δύο παραγράφους τη φορά, επισημαίνοντας καθώς διαβάζετε. Σε αυτό το σημείο, δεν γράφετε τίποτα – απλώς επισημαίνετε.

Αν τονίσετε πάρα πολύ, τίποτα δεν ξεχωρίζει. Αν τονίσετε πολύ λίγο, είναι άσκοπο. Έτσι, το πρώτο μέρος αυτής της στρατηγικής έχει να κάνει με τη γνώση τι να επισημάνω. Ανάλογα με τον σκοπό της ανάγνωσης και τον τύπο του κειμένου, μπορείτε να επισημάνετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Τι να επισημάνετε για τα μυθιστορήματα:

 1. Κύριες ιδέες
 2. Αναφορές σε θέματα
 3. Χαρακτηρισμός
 4. Ανάπτυξη οικοπέδου
 5. Συγκρούσεις – εσωτερικές και εξωτερικές
 6. Πρόβλημα και σύμβολα
 7. Σημεία καμπής / κύρια γεγονότα
 8. Ενδιαφέροντα μέρη
 9. Μέρη για τα οποία έχετε ερωτήσεις
 10. Λέξεις που θέλετε να αναζητήσετε

Τι να επισημάνετε για μη λογοτεχνικά ή ακαδημαϊκά άρθρα:

 1. Κύριες ιδέες
 2. Σημαντικό γεγονός ή ημερομηνίες
 3. Αντικρουόμενες απόψεις
 4. Σημαντικοί άνθρωποι
 5. Χαρακτηρισμός
 6. Ενδιαφέροντα μέρη
 7. Μέρη για τα οποία έχετε ερωτήσεις
 8. Λέξεις που θέλετε να αναζητήσετε

Ανάλογα με τη διάρκεια της ανάγνωσης, δεν θα πρέπει να επισημαίνονται περισσότερες από μερικές προτάσεις ή φράσεις σε κάθε παράγραφο. Αυτή είναι μια γρήγορη διαδικασία. Ανάγνωση, νομίζωσάρωση.

πώς να σχολιάσετε κείμενο χρησιμοποιώντας τη στρατηγική επισήμανσης και επανεγγραφής
Πώς να σχολιάσετε κείμενο χρησιμοποιώντας τη στρατηγική επισήμανσης και επανεγγραφής

2. Ξαναγράψτε

Αφού διαβάσετε και επισημάνετε μία ή δύο παραγράφους – όχι περισσότερο από αυτό – θα γράψετε πράγματα στο περιθώριο. Εάν το κείμενό σας είναι γεμάτο με highlighter αλλά δεν υπάρχουν λέξεις, το κάνετε λάθος.

Μετά την επισήμανση, υπάρχουν βασικά δύο πράγματα που θέλετε να γράψετε στα περιθώρια.

1. Μια πολύ απλή περίληψη αυτού που μόλις διαβάσατε. Σκέψου ξαναγράψε = συνοψίζω. Χρησιμοποιήστε κουκκίδες ή φράσεις – δεν χρειάζεται για πλήρεις προτάσεις. Χρησιμοποίησε τις Δικές σου λέξεις. Μην χρησιμοποιείτε τη γλώσσα από το αρχικό κείμενο. Η αντιγραφή του κειμένου απευθείας στα περιθώρια κυριολεκτικά δεν κάνει τίποτα. Αφιερώνοντας χρόνο για να γράψετε μια σύντομη περίληψη διασφαλίζει ότι καταλαβαίνετε πραγματικά αυτό που μόλις διαβάσατε, γιατί αν δεν μπορείτε να το συνοψίσετε, δεν το καταλαβαίνετε.

2. Σημειώστε τον λόγο για τον οποίο επισημάνατε ορισμένα μέρη. Αν λοιπόν διάβαζες Catcher in the Rye και επισημάνατε μια αναφορά στο κόκκινο κυνηγετικό καπέλο του Χόλντεν, το οποίο είναι σύμβολο, θα γράφατε «σύμβολο» ή «σκέφτεται τον Άλι» που είναι αυτό που συμβολίζει το καπέλο αν έχετε διαβάσει το βιβλίο.

Εάν επισημάνατε κάτι που πιστεύατε ότι προμηνύει, τότε γράψτε „προγνωστικό“ δίπλα σε αυτό το μέρος. Εάν έχετε επισημάνει μια νέα λέξη, γράψτε τον ορισμό. Εάν επισημάνατε κάτι ενδιαφέρον, γράψτε γιατί είναι ενδιαφέρον (η γνήσια αντίδρασή σας).

Εάν δεν αφιερώσετε χρόνο για να γράψετε μια σημείωση σχετικά με το τι σημαίνουν τα κυριότερα σημεία σας, τότε όταν επιστρέψετε στο κείμενο αργότερα, δεν θα θυμάστε γιατί τονίσατε τίποτα.

Αναλογικές έναντι ψηφιακών νότες

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ψηφιακούς σχολιασμούς εάν το μεγαλύτερο μέρος της ανάγνωσης είναι διαδικτυακά – όπως εάν έχετε ένα ηλεκτρονικό pdf ή ηλεκτρονικό εγχειρίδιο. Επίσης, αν έχετε ακατάστατο χειρόγραφο ή κάτι παρόμοιο δυσγραφία, οι ψηφιακές σημειώσεις είναι για εσάς. Εάν διαβάζετε ένα χαρτί μυθιστόρημα, βρείτε μια έκδοση pdf για να σχολιάσετε. Εάν διαβάζετε ένα άρθρο που βασίζεται σε χαρτί, σαρώστε το στον υπολογιστή σας, ώστε να μπορείτε να το σχολιάσετε με μια εφαρμογή.

Εάν είστε μαθητής κιναισθητικής ή απλώς προτιμάτε την αναλογική μάθηση, τότε σκεφτείτε να κάνετε τους σχολιασμούς σας σε χαρτί. Εάν το κείμενο που πρέπει να σχολιάσετε είναι online, εκτυπώστε το.

Τελικές σημειώσεις σχετικά με τον τρόπο σχολιασμού κειμένου χρησιμοποιώντας τη στρατηγική επισήμανσης και επανεγγραφής

Αυτό αξίζει να το επαναλάβουμε: όλος ο σκοπός του σχολιασμού είναι η καλύτερη κατανόηση του κειμένου. Αν και μπορεί να εκνευρίζεστε που οι σχολιασμοί επιβραδύνουν τη διαδικασία ανάγνωσης (κάτι που κάνουν, έχετε δίκιο), αυτό είναι στην πραγματικότητα καλό. Όταν επιβραδύνουμε και νομίζω για αυτά που διαβάζουμε και μετά γράφω για το τι σκεφτόμαστε, μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως το κείμενο που έχουμε μπροστά μας.
Schreibe einen Kommentar