Αρνητικές επιπτώσεις του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού στην υγεία | Ιστολόγιο

6
Αρνητικές επιπτώσεις του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού στην υγεία |  Ιστολόγιο

Το μαγειρικό λάδι είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα συστατικά σε κάθε κουζίνα. Όχι μόνο ενισχύει τη γεύση του φαγητού αλλά επίσης ανεβάζει δραστικά και τη γεύση. Και ως ένα τόσο σημαντικό συστατικό της μαγειρικής, το μαγειρικό λάδι που χρησιμοποιείται συχνά σε πολλά ινδικά νοικοκυριά είναι ένα κοινό θέαμα. Μόλις το φαγητό μαγειρευτεί ή τηγανιστεί, το πλεόνασμα μαγειρικού λαδιού από το τηγάνι αποθηκεύεται σε ξεχωριστό δοχείο και επαναχρησιμοποιείται, επαναχρησιμοποιείται και ξαναθερμαίνεται πολλές φορές κατά το μαγείρεμα κάθε μέρα. Η πρόθεση πίσω από αυτή την πρακτική είναι να εξοικονομηθεί χρόνος, χρήματα και επίσης, η ισχυρή πεποίθηση που έχουν οι Ινδοί ενάντια στη «σπατάλη» φαγητού.

Αλλά σε αυτή τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, συχνά ξεχνάμε πόσο εξαιρετικά επικίνδυνο είναι! Αυτή η επικίνδυνη και πολύ αγνοημένη πρακτική σε κάθε σπίτι κάνει το λάδι δηλητηριώδες για κατανάλωση.

Πολλές μελέτες μας λένε ότι το ξαναζέσταμα μαγειρικού λαδιού μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς τοξίνες, να αυξήσει το ποσοστό των τρανς λιπαρών σε αυτό, να ταγγίσει, να προκαλέσει ελεύθερες ρίζες και να προκαλέσει μερικές πολύ επιβλαβείς αντιδράσεις. Επειδή όταν το μαγειρικό λάδι επαναλαμβάνεται και χρησιμοποιείται και τηγανίζεται, οδηγεί στον σχηματισμό Ολικής Πολικής Ενωσης (TPC) που το καθιστά ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπλέον, λόγω της συνεχούς αναθέρμανσης, η σύνθεση, οι φυσικοχημικές και θρεπτικές ιδιότητες του λαδιού επηρεάζονται δραστικά επίσης.

Και αυτός ο συνεχής κύκλος αναθέρμανσης λαδιού, τελικά, επιβαρύνει την υγεία των ανθρώπων.

Αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ, ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του επαναχρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού στην υγεία;

  • Καθιστά το μαγειρικό λάδι τοξικό και καρκινογόνο

Η έρευνα δείχνει ότι το ξαναθερμασμένο λάδι παράγει τοξικά στοιχεία όπως οι αλδεΰδες. Η κατανάλωση τέτοιου λαδιού προκαλεί υψηλή φλεγμονή στο σώμα και το κάνει πιο επιρρεπές σε μολύνσεις. Η διαδικασία αναθέρμανσης καθιστά περαιτέρω το λάδι καρκινογόνο και έχει την πιθανότητα να προκαλέσει καρκίνο.

  • Απελευθερώνει τοξικά στοιχεία που του δίνουν άσχημη οσμή

Κάθε φορά που το λάδι ξαναθερμαίνεται, τα μόρια λίπους σε αυτό συνεχίζουν να διασπώνται, τελικά, φτάνοντας στο σημείο καπνού του και βγάζουν μια άσχημη μυρωδιά. Και κάθε φορά που το λάδι επαναχρησιμοποιείται, αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, καθιστώντας το λάδι όλο και πιο ταγγό και μυρωδάτο.

Το φαγητό που μαγειρεύεται και καταναλώνεται σε ξαναζεσταμένο λάδι αυξάνει τα επίπεδα LDL (κακή χοληστερόλη) στο σώμα με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή πόνου στο στήθος.

Αυτοί δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι, καθώς άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού σε μαγειρικό λάδι είναι η οξύτητα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αύξηση βάρους, ο διαβήτης, ο καταρράκτης και άλλες παθήσεις… Και επομένως, είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί αυστηρά η επαναχρησιμοποίηση του μαγειρικό λάδι σε οικιακά αλλά και εστιατόρια. Και ταυτόχρονα κάντε τη σωστή εκτίμηση για το λάδι που απαιτείται για το μαγείρεμα για μια υγιή ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες συνομιλήστε μαζί μας 917304745554

Schreibe einen Kommentar