Ανακαλύπτοντας την αιτία και την προέλευση μιας καταστροφικής πυρκαγιάς

1
Ανακαλύπτοντας την αιτία και την προέλευση μιας καταστροφικής πυρκαγιάς

Ο εμπειρογνώμονας των πυρκαγιών Dave Dobson προσλήφθηκε για να βρει την αιτία και την προέλευση μιας δασικής πυρκαγιάς που άφησε μια σειρά από καταστροφές σε αγροκτήματα και δασικές φυτείες στις μεσαίες περιοχές του KZN το 2007. Εργαζόμενοι χρόνια μετά το συμβάν, ο Dave ακολούθησε το ίχνος του καπνού για να αποκαλύψει την προέλευση του η ξέφρενη φωτιά που έκαψε χιλιάδες εκτάρια σε μια τέφρα…

Η διαμάχη γύρω από την πυρκαγιά «Κεντάκι» της 25ης Ιουνίου 2007 που κατέστρεψε αγροκτήματα και εμπορικά δάση στην περιοχή Curry’s Post της KwaZulu-Natal έχει τελικά διευθετηθεί. Η φωτιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε ιδιόκτητα αγροκτήματα και εμπορικές δασικές φυτείες της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, ένας από τους ιδιοκτήτες φυτειών άσκησε νομικές διαδικασίες κατά των ιδιοκτητών δύο ακινήτων από τα οποία εικάζεται ότι προήλθε η φωτιά. Αυτή η μελέτη περίπτωσης ασχολείται με την υπόθεση εναντίον του δεύτερου κατηγορούμενου, του ιδιοκτήτη της φάρμας Κεντάκι.

Οι ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Ο στόχος κάθε έρευνας πυρκαγιάς είναι να διαπιστωθεί η αιτία και η προέλευση της πυρκαγιάς και να προσδιοριστεί η σειρά ανάφλεξης.

Η πρώτη πρόκληση, και αυτή που αντιμετωπίζεται τακτικά σε εργασίες αυτού του είδους, είναι το γεγονός ότι διορίστηκα να ερευνήσω την προέλευση και την εξάπλωση αυτής της πυρκαγιάς εκ μέρους του Κατηγορούμενου περίπου επτά χρόνια μετά το γεγονός (δηλαδή το 2014).

Ο κατηγορούμενος δεν ήταν μέλος του τοπικού Συνδέσμου Πυροπροστασίας. Αυτό έθεσε δύο ζητήματα. Το πρώτο ήταν ότι ο Εναγόμενος κρίθηκε αμελής σε περίπτωση πυρκαγιάς που προερχόταν ή εξέρχεται από την περιουσία του και το βάρος βαρύνει τον Εναγόμενο στη συνέχεια να αποδείξει την αθωότητά του. Το δεύτερο ζήτημα ήταν ότι απαγορεύτηκε στον κατηγορούμενο η πρόσβαση σε πληροφορίες που κατείχαν μέλη του Συνδέσμου Πυροπροστασίας. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά την προέλευση της πυρκαγιάς που ερευνάται.

Άλλα ζητήματα που συνέβαλαν στην κατηγορία της αμέλειας κατά του Εναγόμενου αφορούσαν την παρουσία ενός διαμερίσματος απορριμμάτων φυτείας/σχισμής που βρίσκεται στο όριο μεταξύ του αγροκτήματος του Εναγόμενου και μιας γειτονικής εμπορικής δασικής φυτείας. Αυτός θεωρήθηκε κίνδυνος πυρκαγιάς που συνέβαλε σε μια μαζική έξαρση που είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της φωτιάς στις φυτείες του Ενάγοντα.

Οι φωτιές
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σημειώθηκαν πολλές πυρκαγιές. Τα δύο πρώτα εμφανίστηκαν στο ακίνητο δίπλα στο Kentucky Farm (St Clair Estate) ενώ το τρίτο, όπως θα φανεί αργότερα, προέκυψε στο Kentucky Farm. Αυτό οδήγησε δυστυχώς στο να γίνει η φωτιά γνωστή στην καθομιλουμένη ως «η πυρκαγιά του Κεντάκι», κάτι που δεν ήταν απολύτως σωστό!

Η πρώτη πυρκαγιά (πυρκαγιά Α) εκδηλώθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου 2007. Έσβησε στο St Clair Estate (γείτονας του Κεντάκι) και δεν έπαιξε κανέναν άλλο ρόλο στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την επόμενη μέρα.

Η δεύτερη φωτιά (πυρκαγιά Β) ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουνίου 2007 στον Αγ
Clair Estate και σάρωσε τη φάρμα του Κεντάκι που προκλήθηκε από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μια τρίτη πυρκαγιά (πυρκαγιά C), που δεν αναφέρθηκε, ξεκίνησε στο Kentucky Farm το απόγευμα της Δευτέρας 25 Ιουνίου 2007. Αυτή είναι η πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές σε εμπορικές φυτείες και αγροκτήματα στην περιοχή, η οποία ήταν το επίκεντρο αυτή η αγωγή.

Συλλογή δεδομένων
Προσέγγισα την έρευνα με συστηματικό τρόπο ξεκινώντας με μια επίσκεψη στο χώρο και μια συνέντευξη με τον κατηγορούμενο. Αυτό αποδείχθηκε χρήσιμο για την παροχή έμμεσων αποδεικτικών στοιχείων που ανιχνεύουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς μέσα από την περιουσία του κατηγορουμένου. Ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο, ήταν η εξοικείωση μου με τη συνολική περιοχή της πυρκαγιάς, η οποία θα αποδειχτεί ευεργετική αργότερα στην έρευνα.

Συλλέχθηκαν εμπειρικά δεδομένα με τη μορφή δεδομένων καιρού κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, συνεντεύξεων και αναφορών πυρκαγιάς από διάφορα μέρη που συμμετείχαν στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς καθώς και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το αεροσκάφος εντοπισμού που παρακολουθούσε τη φωτιά. Ένα ζωτικής σημασίας αποδεικτικό στοιχείο ήταν οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την προέλευση και την εξάπλωση της πυρκαγιάς που καταγράφηκαν από τον τοπικό πυροσβεστικό πύργο του Fire Hawk. Αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες στον Εναγόμενο, καθώς δεν ήταν μέλος του τοπικού Συνδέσμου Πυροπροστασίας. Ωστόσο, η ακολουθία εικόνων της πυρκαγιάς ήταν δημόσια, καθώς χρησιμοποιούνταν για τη διεξαγωγή μαθημάτων εκπαίδευσης αφεντικών της πυρκαγιάς. Ένα απλό αίτημα για τις φωτογραφίες παρείχε πρόσβαση σε αυτή τη ζωτικής σημασίας πληροφορία!

Επιπλέον, και μάλλον αργά την ημέρα, ελήφθη Έκθεση Εμπειρογνωμόνων από τη νομική ομάδα του Ενάγοντα.

Αιτία και προέλευση της πυρκαγιάς
Μόλις τα δεδομένα είχαν συλλεχθεί και αναλυθεί, ήταν δυνατό να αναπτυχθεί μια υπόθεση για τα γεγονότα που συνέβησαν αυτήν την ημέρα. Αυτή η υπόθεση υποβλήθηκε στη συνέχεια σε ανάλυση συστημάτων για να αναπτυχθεί μια ευρεία κατανόηση του τι συνέβη και να αποφευχθεί η γραμμική σκέψη. Αυτή η αρχική υπόθεση απεικονίζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Κατά την ανάπτυξη αυτής της αρχικής υπόθεσης ελήφθη υπόψη η κλήση που υποδηλώνει ότι η φωτιά προήλθε από την πυρκαγιά το βράδυ της Κυριακής (πυρκαγιά Α) που -σύμφωνα με την πρόσκληση- δεν είχε σβήσει σωστά. Ωστόσο, διάφορες καταθέσεις μαρτύρων διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό. Επιπλέον, αποδεικτικά στοιχεία που ελήφθησαν από την κάμερα Fire Hawk φάνηκαν να υποδεικνύουν ότι η φωτιά που κατέστρεψε τις φυτείες του Ενάγοντα προήλθε κοντά σε μερικά σπίτια στο γειτονικό κτήμα St Claire και ήταν το αποτέλεσμα ενός μέλους του νοικοκυριού που πέταξε στάχτη από την πυρκαγιά της προηγούμενης νύχτας. κατά το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουνίου (πυρκαγιά Β).

Όταν εξετάζετε ένα πρόβλημα συστηματικά, υπάρχουν εργαλεία στη σκέψη συστημάτων που μπορούν να βοηθήσουν σε μια έρευνα. Τα αρχέτυπα συστημάτων είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Καθώς κάποιος εργάζεται με το πρόβλημα, αναπτύσσοντας την ιστορία, αναγνωρίζοντας τις βασικές μεταβλητές και σκιαγραφώντας τις σε διαγράμματα αιτιακού βρόχου, αρχίζουν να εμφανίζονται μοτίβα που παρέχουν κλειδιά για το ξεκλείδωμα τμημάτων του προβλήματος. Αυτά τα γενικά πρότυπα περιγράφονται στη συστημική σκέψη ως αρχέτυπα (Kim, D., H. and Anderson, V. 1998).

Ένα τυπικό αρχέτυπο «Escalation» εμφανίζεται τώρα όπου η απορριπτόμενη στάχτη από μια πυρκαγιά της προηγούμενης νύχτας ανάβει και προκαλεί μια φωτιά (φωτιά Β). Αυτή η πυρκαγιά εισχωρεί αργότερα στη φυτεία του Κεντάκι και κάτω από επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ξεφεύγει προκαλώντας όλεθρο σε αγροκτήματα και εμπορικές δασικές φυτείες από τον άνεμο. Αυτό χρησίμευσε ως αρχική υπόθεση για έλεγχο έναντι περαιτέρω εμπειρικών στοιχείων.

Τα κρίσιμα στοιχεία αφορούσαν την κάθετη σε ένα παλιό διαμέρισμα πεύκου που βρίσκεται στη φάρμα του Κεντάκι, δίπλα στα όρια μεταξύ του αγροκτήματος του Κεντάκι και ενός γειτονικού εμπορικού δασικού κτήματος. Τα δέντρα σε αυτό το διαμέρισμα είχαν καθαριστεί έξι χρόνια πριν από την πυρκαγιά και τα περισσότερα από τα υπολείμματα της φυτείας θα είχαν αποσυντεθεί μέχρι τη στιγμή της πυρκαγιάς. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας του ενάγοντος παρουσίασε εικόνες που δείχνουν καθαρές γραμμές πυρκαγιάς να καίγονται στο παλιό διαμέρισμα πεύκου, οι οποίες αποδίδονταν στο ότι οι σωροί των βουρτσών είχαν ανάψει. Η εικόνα έδειχνε επίσης ξεκάθαρα έναν δρόμο στην περιοχή.

Ήξερα ότι δεν υπήρχε τέτοιος δρόμος και άρχισα να ψάχνω για μια απάντηση σε αυτό το αίνιγμα. Αποδείχθηκε ότι η φωτιά που απεικονίζεται στις φωτογραφίες έκαιγε στην πραγματικότητα σε ένα ακίνητο στην άλλη πλευρά του δρόμου Curry’s Post περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά! Επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και ελήφθη η επιβεβαίωση ότι στην πραγματικότητα είχε καθαρίσει και στοίβαξε τσίχλες και τσίχλες ζούγκλας σε αυτήν την περιοχή της φάρμας του λίγους μήνες πριν από την πυρκαγιά! Η εικόνα της καύσης της φυτείας που παρουσιάστηκε ως απόδειξη αμέλειας εκ μέρους του Εναγόμενου ήταν εσφαλμένη – οι φωτογραφίες ήταν άλλου ακινήτου στην άλλη πλευρά του δρόμου Curry’s Post.

Ήταν καιρός να ελέγξουμε την εγκυρότητα των αποδεικτικών στοιχείων για την είσοδο και τη διαφυγή της φωτιάς από το παλιό πευκόφυτο διαμέρισμα στο Kentucky Farm.

Μια πιο προσεκτική επιθεώρηση των φωτογραφικών στοιχείων της πυρκαγιάς στο τμήμα της φάρμας του Κεντάκι που συνορεύει με το εμπορικό δάσος αποκάλυψε περαιτέρω ενδιαφέροντα εμπειρικά δεδομένα. Η πρώτη ήταν ξεκάθαρη απόδειξη –δηλαδή εγκαύματα σε ευθεία γραμμή– καύσης πυρκαγιάς σε στρατόπεδα kikuyu δίπλα στο παλιό πεύκο στο Κεντάκι. Οι άγριες φωτιές δεν καίγονται σε ευθείες γραμμές. Από τις διαθέσιμες φωτογραφίες ήταν προφανές ότι ο υπεύθυνος για την έναρξη αυτού του εγκαύματος πυρκαγιάς έχασε τον έλεγχο της επιχείρησης με αποτέλεσμα να εισέλθει στο παλιό διαμέρισμα κοπής πεύκου στο αγρόκτημα του Κεντάκι και στη συνέχεια στο γειτονικό δάσος όπου τέθηκε υπό έλεγχο από τον ιδιοκτήτη της γης. Ωστόσο, η φωτιά στο παλιό διαμέρισμα κοπής πεύκου στο Κεντάκι συνέχισε να καίει. Αυτή ήταν η φωτιά Γ.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην προέλευση αυτής της πυρκαγιάς δεν αναφέρθηκαν ποτέ, αν και έγινε αναφορά σε μια αναφορά πυρκαγιάς για πυρσούς που εκδόθηκαν σε πλήρωμα εδάφους ελικοφόρου που έπεσαν στην περιοχή σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν και να περιορίσουν τη φωτιά.

Αμέσως μετά από αυτό, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πυρκαγιά ανάμεσα στο Κεντάκι και την εμπορική δασική φυτεία ήταν μισοκαμένη υποδεικνύουν μια περαιτέρω προσπάθεια περιορισμού της φωτιάς. Ο Εμπειρογνώμονας για τον Ενάγοντα (ο οποίος είχε αναθέσει προηγουμένως σύμβαση από τον γείτονα του Κεντάκι για να προετοιμάσει μια έκθεση για τη φωτιά) ανέφερε την «εφαρμογή αντιπυρικής προστασίας κατά μήκος των ορίων του ιδιοκτήτη γης που κλείνει μέχρι τον κεντρικό δρόμο φυτειών».

Σαφώς υπήρξαν πολυάριθμες προσπάθειες για την εισαγωγή πυρκαγιών κατά μήκος αυτού του ορίου υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή που έκαιγε η φωτιά C στο παλιό πεύκο στο αγρόκτημα του Κεντάκι, μια διακοπή ρεύματος στη λωρίδα προσγείωσης όπου ανεφοδιάζονταν τα βομβαρδιστικά με νερό καθυστέρησε την επιστροφή τους στη φωτιά. Μια περαιτέρω επιπλοκή προέκυψε όταν οι καιρικές συνθήκες έγιναν πολύ επικίνδυνες για να πετάξουμε. Τελικά η φωτιά βγήκε από το παλιό πεύκο και οδηγήθηκε εκτός ελέγχου από τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλά αγροκτήματα προτού εισέλθει στις εμπορικές φυτείες πεύκου του Ενάγοντα όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

Τελική υπόθεση
Τώρα είναι δυνατό να αναπτυχθεί μια τελική υπόθεση που να περιγράφει τη φωτιά. Αυτή η υπόθεση συνοψίζεται στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Αρχικά, όπως αναφέρθηκε, εξετάστηκε μια προκαταρκτική υπόθεση, η οποία αντιπροσωπεύτηκε από ένα αρχέτυπο „Κλιμακούμενη“: Η απορριπτόμενη τέφρα αναφλέγεται και έχει ως αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται στη φάρμα του Κεντάκι, από όπου εισέρχεται στην πλάγια κοπή στο παλιό πεύκο και αργότερα εξαπλώνεται σε γειτονικά αγροκτήματα και δάση. φυτείες (φωτιά Β).

Ωστόσο, μετά από περαιτέρω έρευνα προέκυψε ένα δεύτερο αρχέτυπο – ένα αρχέτυπο «Fixes that Fail» όπου μια ακούσια συνέπεια της χρήσης αντιπυρικών πυρκαγιών ή πυρκαγιών που τίθενται σε μια προσπάθεια περιορισμού της πυρκαγιάς Β, έχει ως αποτέλεσμα τη διαφυγή της φωτιάς και την είσοδο στο παλιό πεύκο. διαμέρισμα στο αγρόκτημα του Κεντάκι από όπου, μετά από καθυστέρηση (που υποδεικνύεται από τις παράλληλες γραμμές) η φωτιά εισέρχεται σε αγροκτήματα και εμπορικά δάση προκαλώντας τεράστιες ζημιές (πυρκαγιά C).

Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη συνολική εικόνα είναι ο βρόχος που συνδέει τον δρόμο Curry’s Post με την κύρια φωτιά. Οι εικόνες της περιχαρακωμένης φυτείας σε ένα ακίνητο περίπου 1,5 χλμ μακριά από το αγρόκτημα του Εναγόμενου απέναντι από τον δρόμο Curry’s Post από τον Εναγόμενο παρουσιάστηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία αμέλειας εκ μέρους του Εναγόμενου. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν σαφώς λανθασμένο!

Αποτελέσματα
Μετά από προσεκτική εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων και συνεντεύξεις με άτομα που εμπλέκονται κατέστη σαφές ότι ο κατηγορούμενος δεν ενήργησε εξ αμελείας.
Η ακούσια συνέπεια της προσπάθειας «διόρθωσης» του προβλήματος της πυρκαγιάς Β που εξέρχεται από το Κεντάκι με το κάψιμο των πυρκαγιών και των πυρκαγιών στην ιδιοκτησία του Κατηγορούμενου είναι η πιθανή αιτία της επακόλουθης ζημιάς σε αγροκτήματα και δάση κατά τον άνεμο του Κεντάκι. Αυτή η αντιπυρική δραστηριότητα δεν αναφέρθηκε ποτέ.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς που θέτει η τομή της φυτείας στο Κεντάκι, καθώς και τα φωτογραφικά στοιχεία της καύσης με συρματόσχοινα προς υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού, διαψεύστηκαν.
Τελικά η κλήση του Ενάγοντα κρίθηκε ότι δεν είχε ουσία και στη συνέχεια αποσύρθηκε. Ο Ενάγων τελικά έπρεπε να πληρώσει στον Εναγόμενο το κόστος της αγωγής.

βιβλιογραφικές αναφορές
KIM, D., H., ANDERSON, V. 1998. Systems Archetypes Basics. Από την ιστορία στη δομή. Waltham Massachusetts, Pegasus Communications Inc.

Schreibe einen Kommentar